Anvelope agro-industriale
Primul numar este exprimat fie in mm, fie in inch si se refera la latimea benzii de rulare a anvelopei. In cadrul exemplului de mai sus, latimea anvelopei este de 520 mm. In continuare, vine inaltimea flancului anvelopei, care este exprimata in procentaj % raportat la latimea benzii de rulare. In cazul de fata, este 70% din 520 mm, respectiv o inaltime flanc de 364 mm. Litera « R » reprezinta tipul de constructie al anvelopei, respectiv o constructie de tip radial. In cazul anvelopelor cu o constructie de tip diagonal, litera « R » este inlocuita cu semnul minus « – » – in cazul exemplului de mai sus latimea anvelopei este 13.6 inch, adica 34.544 cm (1 inch fiind 2.54 cm). Partea finala a dimensiunii inscrise pe flanc, o reprezinta diametrul jantei aferente anvelopei, exprimata in inch.
Trebuie mentionat, de asemenea, ca se mai pot intalni si alte tipuri de marcaje, mai degraba rare, care se pot prezenta sub forma de mai jos, exprimate in inch:
Diametru anvelope x Latime anvelope – Diametru jante
Anvelopele destinate masinilor de tuns iarba sau ATV-urilor pot avea astfel de marcaje – de exemplu 16×6.50-8.
Caracteristicile anvelopelor agro-industriale:
1. TL VS. TT
Aceasta indicatie se gaseste pe flancul anvelopei si precizeaza astfel daca anvelopa este « Tubetype » sau este de tip « Tubeless ». O anvelopa Tubetype (TT) are nevoie si de camera de aer, in timp ce o anvelopa Tubeless (TL) se monteaza fara camera.
2. RADIAL VS. DIAGONAL
Carcasa unei anvelope agricole poate fi de constructie fie radiala, fie diagonala. Fara a intra prea mult in detalii, mentionam ca acest parametru reprezinta faptul ca straturile de pliuri ce intra in compozitia pneului, se suprapun fie in diagonala, fie perpendicular pe axa de rotatie a anvelopei. Chiar daca structura radiala s-a generalizat treptat in constructia anvelopelor, structura diagonala ramane de actualitate in anumite segmente de piata.
In masura in care este posibil de a alege, este preferabil sa optati pentru o anvelopa radiala, decat una diagonala, prin faptul ca acestea sunt mai bine adaptate utilajelor actuale, in special la lucrarile agricole, la transport sau la pregatirea solului.
Avantajele unei anvelope diagonale consta in rigiditatea sa, ceea ce ii confera o rezistenta sporita. Astfel, aceasta va suporta mai bine sarcinile ridicate.
In ceea ce priveste o anvelopa radiala, aceasta cumuleaza mai multe avantaje, precum:
- flancurile sale suple se adapteaza mai usor terenului si astfel aceasta este mai confortabila si mai stabila;
- uzura sa este mai uniforma;
- consumul de carburant este redus.
3. NUMARUL DE PLIURI
Numarul de pliuri (sau ply rating in engleza) ce compun din carcasa unei anvelope care pot fi diagonale sau radiale si acest numar este uneori precizat pe flancul anvelopei. Acest numar reprezinta rezistenta anvelopei si implicit rigiditatea acesteia. Astfel, cu cat numarul de pliuri este mai mare, cu atat va fi necesara o presiune de umflare mai ridicata a acesteia. Adesea acest marcaj se intalneste la anvelopele de ATV, dar se poate intalni si la anumite anvelope agricole.
Anvelopele se impart in doua categorii in functie de constructia sa si anume anvelope radiale si anvelope diagonale. Diferenta intre cele doua tipuri este data de modalitatea in care straturile de cauciuc se suprapun.
In cazul unei anvelope de tip radial, depunerea este radiala si porneste din mijlocul anvelopei sau la un unghi de 90 grade comparativ cu directia de deplasare. Spre deosebire de cele radiale, in anvelopele de tip diagonal, dispozitia straturilor este in diagonala. Straturile realizeaza un model suprapus, incrucisat, angulatiile determinate de intalnirea acestora fiind cuprinse intre 30 – 40 de grade.
Avantajele unei anvelope radiale:
- flancuri flexibile – flexibilitatea flancurilor permite obtinerea unui confort sporit in timpul rularii;
- consum scazut de carburant;
- rezistenta sporita la deteriorari la nivelul striatiilor;
- genereaza o cantitate mai mica de caldura, chiar in conditiile in care masina se deplaseaza cu viteza crescuta;
- furnizeaza tractiune sporita;
- determina un nivel mai redus de vibratii;
- determina un grad redus de compactare si deteriorare la nivel suprafetei de rulare;
- anvelopa este flexibila dar in acelasi timp deosebit de puternica;
- este capabila sa absoarba socurile, denivelarile sau loviturile intr-un grad sporit fata de anvelopele diagonale;
- furnizeaza un grad sporit de confort pentru pasageri datorita flancurilor. Aceste flancuri, prin flexibilitatea lor, permit obtinerea unui grad crescut de stabilitate dar si un contact maxim intre suprafata anvelopei si drum;
- sunt realizate de o asa maniera incat vehiculele pe care sunt instalate sa poata suporta sarcini de incarcare mult mai mari;
- permit scaderea costurilor necesare pentru o eventuala inlocuire ca urmare a unei mentenante mai facile dar si a unei durate de viata net superioare;
- ca urmare a faptului ca permit o mai buna manevrare a masinii si o rezistenta scazuta la rulare, permit un consum mai mic de carburant;
- costuri mai mici de mentenanta.